Liposkulptur kan være løsningen for mange

Liposkulptur kan være løsningen for mange

For mange som føler at de har såkalte problemområder er ofte liposkulptur løsningen. Før man går til konsultasjon gjør man gjerne noen undersøkelser selv på hva denne kosmetiske kirurgiske operasjonen går ut på og hvem den er ment for. Når man leser seg opp så ser man at andre navn som også brukes er blant annet figurforming og fettsuging. Liposkulptur er egentlig videreutviklet fra den originale metoden fettsuging som kom for rundt 40 år siden på 70-tallet.

Liposkulptur er en del av det man kaller figurforming. Det er nettopp derfor dette inngrepet passer så godt og egentlig er ment for problemområder og ikke er en generell slankemetode. De vanligste områdene er for eksempel hake, knær, mage, rygg, innside av lår og armer.

Noen misoppfatninger:

  • Det er ikke en slankeoperasjon. Det anbefales at de som får dette inngrepet har en normalvekt og helst på under 30 BMI. Videre for best resultat bør man være i god form.
  • Det går ikke an å fjerne cellulitter ved fettsuging. Man går faktisk inn dypere under cellulittene når fettdepotet reduseres. Derimot kan en noe sjelden bivirkning være økt dannelse av cellulitter.
  • Kan fettet man fjerner komme tilbake? Nei, det som fjernes kan ikke komme tilbake, men man kan allikevel legge på seg på akkurat det samme området. Man får ikke nye fettceller, men fettcellene kan vokse og bli større ved vektøkning.
  • Mange tror feilaktig at man ikke får store sår. Det som er synlig på utsiden av huden er riktignok små snitt, men innvendig får man store sår. Derfor kan et slikt kirurgisk inngrep medføre risikoer og bivirkninger lik andre operasjoner.

Figurforming

Figurforming

Man former figuren eller et spesifikt område ved liposkulptur. Før selve inngrepet blir man enig med kirurgen om hva som skal være ønsket resultat. For å oppnå dette gjøres det ofte på flere steder enn kun ett. Det kan også være at man gjør flere typer inngrep samtidig. Det er for eksempel mange som får gjort det kirurgiske inngrepet bukplastikk eller ulike typer ansiktskirugi, i kombinasjon med liposkulptur.

Man kan også transplantere fettcellene til områder på kroppen som er fettfattig for å fylle opp. Resultatet er noe varierende og kan være litt vanskelig å forutse. Dette er den «naturlige» måten å fylle ut og effekten avhenger av fettcellenes evne til å overleve etter de blir flyttet.

Kjendiser åpner seg

Opp gjennom årene har mange kjendiser stått frem og fortalt oss at de har foretatt kosmetiske inngrep og hvorfor. Andre ganger kan man tydelig se at enkelte har lagt seg under kniven på grunn av forandringer i utseende. Kjente mennesker blir observert og tatt bilder av daglig og det er derfor vanskelig å skjule åpenbare forandringer som skjer fra en uke til en annen.

kosmetiske inngrep

Den kjente skuespilleren Susan Sarandon fra filmen Thelma og Louise, gikk ut og fortalte at hun hadde foretatt liposkulptur i ansiktet. Områdene hun har gjort endringer på er vanlige steder som er under haken og under øynene. Mange får for eksempel transplantert fettceller for å fylle ut disse områdene. Dette vil gi et yngre utseende. Ved aldring mister man naturlig fettceller og hud blir slapp og mister sin elastisitet.

Både kim Kardashian og Mariah Carey mistenkes å ha fått gjennomført liposkulptur i etterkant av graviditet og fødsler. Veldig mange vil ikke innrømme dette, men det spekuleres på at mange kjendiser som er under voldsomt press på grunn av sosial medier gjør dette. Kjendiser er ikke skapt annerledes enn oss andre og graviditeter setter spor som tar tid å reversere naturlig.

Det er ikke bare kvinner som foretar figurforming med plastisk kirurgi. Det er mange fler menn som gjør dette enn vi tror. Allerede i 2005 sto Hollywood stjernen Dwayne «The Rock» Johnson frem i media. Han fikk gjort liposkulptur på overkroppen. Etter å ha drevet med wrestling over lang tid hadde overkroppen blitt for stor i forhold til resten av kroppen.

Man må tenke seg godt om før man reiser til utlandet

Mange klinikker setter en nedre aldersgrense til 18-20 år. Det er viktige årsaker til dette og selv om man kanskje finner steder i utlandet som kan gjøre dette tidligere anbefales det å vente. Som med alle typer operasjoner medfører det en viss risiko for bivirkninger. Man må kanskje også gjennom korrigerende operasjoner og kontroller i etterkant og det er viktig å ta hensyn til dette. De pengene man kan spare ved å ta selve operasjonen i utlandet må man ofte bruke på tilleggsutgifter.

Etter operasjonen

Liposkulptur Operasjon

Den vanligste anestesimetoden er narkose og det er viktig å ha noen hos seg det første døgnet. Selve inngrepet tar ca. 1-3 timer og man blir værende på sykehuset eller klinikken i opptil 5 timer i etterkant. Man vil ha blåmerker på kroppen i vel 2 uker og all hevelse bør være godt ned innen maks 4 uker. Vanlig lengde på sykemelding er 1-3 uker.

Det første skrittet

Først må man selvfølgelig ha en klar formening om hva man ønsker å forandre. Deretter under konsultasjon vil man få råd og indikasjon på om dette lar seg gjøre. Det er viktig at kirurgen man møter er ærlig og at man kommuniserer godt slik at det er fullstendig enighet om hva forventet resultat skal bli. Oppsøk helst flere slik at man har et sammenligningsgrunnlag. Det er jo vanlig å prøvekjøre flere biler før man kjøper ny bil og dette valget bør være like viktig.

Kilder: